top of page

Har du et stærkt immunforsvar?

Opdateret: 16. mar. 2020

På denne tid året er det en stor fordel at have et stærkt og sundt immunforsvar. Ikke fordi der er nødvendigvis er mere sygdom i omløb på denne tid, men fordi vi opholder os mere indenfor og dermed er tættere på hinanden, øges smitterisikoen. Hvis vores immunforsvar er svækket, er vi mere modtagelige over for bakterier, virus og andet. Særligt i disse Coronatider, kan det være en god ide at kigge på, om immunforsvaret er stærkt nok.


Hvad er immunforsvar?

Immunforsvar er kort fortalt kroppens egen kæmpe flok af ”soldater”, bestående af hvide blodlegemer, som har til opgave af bekæmpe fjender, så som virus og bakterier. De hvide blodlegemer dannes i knoglemarven og består af 2 slags celler. Den ene type celler er de forreste soldater der kan bekæmpe en lang række mikroorganismer, men de er ikke så holdbare i længden. Den anden type celler er den bageste soldater der producerer en række antistoffer, som sørger for at vi kan blive immune overfor nogle sygdomme.

Jo stærkere immunforsvar, jo bedre bekæmpelse. Det betyder dog ikke at man gå 100 % fri for influenza m.m. Men man kan gøre en masse ting for styrke kroppens modstandsdygtighed. Når epidemier og pandemier raser, er det ikke på det tidspunkt du skal starte med at styrke immunforsvaret. Det starter længe før. For det tager tid at bygge en hær af gode og stærke soldater.


Hvordan får du et stærkt immunforsvar?

Der er mange meninger og mange diskussioner om emnet. Mange i lægeverdenen mener at man ikke kan styrke immunforsvaret med kosttilskud, sauna, vinterbadning osv. De mener der mangler forskning og dokumentation. Jeg synes dog, at der ligger så mange fortællinger fra folk der netop gør mange af disse ting og har succes med at holde sygdomme fra døren.

 

Jeg vil herunder give mine 10 bud på hvad der kan styrke immunforsvaret. Det vil være en blanding af egne og andres erfaringer og undersøgelser/forskning.


1) Infrarød sauna

Jeg er stor fortaler for brugen af infrarød sauna og benytter selv klinikkens sauna 3-5 gange hver uge i de mørke måneder fra oktober til april. En infrarød sauna hjælper dig af med gener i kroppen, ved at varme dig op indefra. Saunaen er god mod ømme muskler, stive led, smerter og inflammationer. Den infrarøde varme stimulerer svedkirtlerne, så ophobede affaldsstoffer som tungmetaller, toxiner, m.m. transporteres ud af kroppen. Den øgede blodcirkulation styrker immunforsvaret og hjælper med at ilte og rense blodet og organerne.


2) Kropsterapi / Åndedræt

Kropsterapi skaber gennemstrømning i din krop, styrker organerne, frigør dine led, fjerner spændinger og letter psykiske spændinger. Alt sammen noget der gør din krops mere modstandsdygtig. Dit åndedræt er med dig hele tiden. Et dårligt åndedræt kan skabe stress og spændinger i kroppen. Stress er med til at presse immunforsvaret (læs 10. bud) Dybe åndedrætsøvelser med fokus på at aktivere diagfragma (mellemgulvet) er med til at afstresse kroppen, massere organerne, styrke kroppens hormonbalance og meget mere.


3) Vinterbadning

Vinterbadning er noget af det fedeste. Tilfredsstillelsen ved at kunne kontrollere vejrtrækningen og roen i det kolde vand er fantastisk. Der er ikke forskning der viser at vinterbadning kan noget – MEN DET KAN DET!

At gå i det kolde vand er en stressende situation for kroppen. Når vi udsætter kroppen for stress, aktiveres kroppens stresshormoner, som derefter aktiverer vores immunforsvar. Dermed kommer der flere hvide blodlegemer èstyrkelse af immunforsvaret. Mange vinterbadere elsker det kolde gys og flere – inklusive mig selv – oplever at blive ”høj” efter en tur i det kolde. Glæden kan i sig selv kan skabe en masse god energi i os, og gør vores tanker mere positive – og gør os dermed sundere.

Husk: Hav altid respekt for vandet og gå stille og roligt frem hvis du er ny.


4) Kost

Spis sundt, varieret og drik rigeligt med vand. Så kort kan det siges. Mange af de nødvendige vitaminer og mineraler fås ved at spise sundt og varieret. Ift. immunforsvaret er der dog nogle vitaminer man kan jagte lidt mere: Vitamin A, B6, C, D, E er alle vigtige i forhold til at styrke immunforsvaret. Mineraler der er gavnlige, er jern, selen, zink og magnesium. Du kan finde en oversigt over hvilke fødevarer der er gode til de forskellige vitaminer og mineraler her: https://highonlife.dk/hvor-finder-jeg-mine-vitaminer-og-mineraler.html+


5) Kosttilskud Hvis du har svært ved at få dine ovenstående vitaminer og mineraler, kan det være en god ide at supplere med kosttilskud. Der findes efterhånden rigtig mange forskellige produkter, i forskellige kvaliteter med forskellige virkning. Jeg tager selv en multivitamin (Omnimin), Chlorella (for udrensning og proteinkilde), Mælkesyrebakterier for en god tarmflora og ekstra D-vitamin i de mørke måneder. Tag en snak med mig, eller din lokale helsekostpusher.


6) Motion

Udover de åbenlyse fordele som fedtforbrændinger, øget kondition, bedre kredsløb, har motion også en positiv indvirkning på immunforsvaret. Når vi dyrker motion, øges mængden af de celler der kaldes NK-celler (Natural Killer-celler). Disse celler kan dræbe celler med virus. Sørg for at dyrke motion du synes om! Lad være med at tvinge dig ud på lange løbeture, hvis du bare slet ikke synes det er sjovt at løbe. Hvis det er rolig motion du kan lide, så er det det du gør.

Hvis kroppen ER blevet syg, skal du IKKE dyrke motion. Der har kroppen brug for RO og hvile. Respekter altid kroppens signaler når den er syg.


7) Søvn

Du ved at søvn er vigtig! Dit immunforsvar ved det også.

Manglende søvn kan stresse kroppen. Selv få dage med dårlig søvn vil påvirke kroppen negativt. Ved dårlig og for lidt søvn har kroppen sværere ved at danne de stoffer der er med til at styrke immunforsvaret. Manglende søvn kan også gå ud over humøret, gøre os mere irritable og kortluntede – og dermed mindre livskvalitet. Det er forskelligt hvor meget søvn vi hver især har brug for. Typisk ligger det et sted mellem 6 og 8 timer.

Sigt efter at få nogle gode og sunde søvnvaner, med nogenlunde faste stå op – og gå i seng tider.


8) Natur

Bare 20 minutters ophold i naturen hver dag er særdeles godt for din krop. Når vi opholder os i naturen, sænkes stresshormonet kortisol markant. Kroppen restituerer og vi kan trække ren luft ned i lungerne. Hvis du samtidig slår telefonen fra, vil du træne din spontane opmærksomhed, som er et vigtigt skridt i forhold til at få kroppen til at restituere. Udforsk dine yndlingsområder og find nogle forskellige steder du kan bruge alt afhængig af vejr og humør.


9) Social / humør

Sundhed er også følelser og tanker. Hvis vi har gode kærlige relationer, får og giver omsorg og kærlighed har vi det bedre og vores livsglæde stiger. Vi er hvad vi tænker… Hvis du altid tænker negativt, tænker på problemer og er sur vil din krop også blive sur og det vil kunne ses på dit immunforsvar. Sørg for at være sammen med mennesker der giver dig god energi og hvor du har det godt og kan slappe af.


10) Lavt stressniveau

Stress er nævnt flere gange i denne artikel. Stress kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Stress kan være kort og forbigående og ikke gøre skade. Stress kan også være lang og gribe dybt ind i livet og vil derfor kunne forvolde større skade. Din krop vil prøve at signalere til dig, at den er stresset. Det kræver øvelse at lære signalerne at kende. Hvis min krop er presset, kan jeg se det på min hud og en gang imellem på et forkølelsessår. Det er for mig vedkommende helt tydelige tegn på at min immunforsvar er presset.


Jeg håber du kan bruge nogle af ovenstående råd. Måske har du dine egne metoder som virker for dig. Kommenter gerne herunder, så vi alle kan blive klogere.


//Benny

KropsterapeutenFynKilder:

https://highonlife.dk/hvor-finder-jeg-mine-vitaminer-og-mineraler.html

https://arndalspa.dk/kan-man-svede-influenza-vaek/

https://www.breatheology.com/nitrogen-oxide-pleasant-poison/

https://body-sds.dk/kan-du-booste-dit-immunforsvar/

https://illvid.dk/mennesket/kroppen/hvordan-fungerer-immunforsvaret

181 visninger0 kommentarer
bottom of page